30 martie 2011

Contaminanți ai alimentelor

Pentru protecția sănătății omului trebuie respectate regulile privind salubritatea bunurilor de consum pe care le folosește și în special inocuitatea produselor alimentare. Conținutul în diferiți contaminanți potențiali este ținut sub control prin puterea legislației sanitare în toate țările civilizate, din care cică facem și noi parte.
Potrivit unei clasificări a contaminanților și poluanților alimentelor, realizată de Comisia Codex Alimentarius, aceștia sunt:
-Pesticide: insecticide, ierbicide, defoliante, rodenticide, fungicide, etc.
-Produse chimice industriale: dioxine, difenili policlorurați, compușii chimici din materialele de ambalaj inadecvate etc.
-Metale grele și alte elemente
-Alți contaminanți microbiologici
La aceste clase de contaminanți și poluanți se mai adaugă substanțele toxice antinutriționale, care se pot forma în anumite condiții în timpul prelucrării sau păstrării unor alimente. Din categoria contaminanților fac parte, de asemenea, paraziții animali. Contaminanții și poluanții teoretic se găsesc sub incidența legislației și controlului sanitar, iar cum pe noi practica ne omoară...

Plec să mă inscriu la facultatea de chimie, poate reușesc să înteleg ce scrie pe etichetele produselor alimentare. Ca să știe și gura mea ce mănâncă.

5 comentarii :

Multe dintre alimentele care ajung la noi în farfurie prezinta grad de toxicitate. Consumate sistematic, unele dintre ele pot prezenta un grad marit de toxicitate, prin acumularea substantelor chimice în organism.Fructele, legumele şi cerealele comercializate contin pesticide, acestea fiind considerate cancerigene, mutagene şi perturbatoare ale sistemului hormonal. Fructele cele mai contaminate au fost declarate strugurii (peste 70 % din fructe conţin pesticide) şi bananele (peste 50 %).Alimentele care se gasesc în supermarketuri mai pot contine si ioni radioactivi, mai ales cele care provin din regiuni in care exista centrale nucleare.Si pestii din mari si oceane contin substante nocive, din cauza contaminării apelor cu mercurul care se formează în urma activitatilor industriale.

E foarte adevarat. Intrebarea care ramane este: ce mai mancam si ce mai bem?? Mai ales copiii nostri in viitor.

Consumam alimente ecologice...– termen sinonim cu eco, or­ganic, biologic sau bio - sunt mai gustoase, mai sana­toa­se, nu contin aditivi pe­ri­cu­losi, organisme mo­dificate genetic, antibiotice, pesticide. Mincarea organica poate fi mai scumpa decit cea obisnuita, asa ca, indiferent daca alegem bio sau nu, important este sa asiguram copilului un regim alimentar echilibrat si sanatos.

In legatura cu regimul echilibrat si sanatos sunt de acord. In ceea ce priveste alimentele bio, am multe indoieli ca ele ar mai putea exista in conditiile de mediu din zilele noastre...

In legatura cu regimul echilibrat si sanatos sunt de acord. In ceea ce priveste alimentele bio, am multe indoieli ca ele ar mai putea exista in conditiile de mediu din zilele noastre...

Trimiteți un comentariu