Cafeaua este o bautura cu efect
energizant, care odata consumata fara alte adaosuri (indulcitori, siropuri,
frisca etc.), poate avea beneficii importante pentru sanatate.
In ultimii ani, cercetatorii au studiat in amanunt efectele cafelei asupra functionarii organismului si au obtinut rezultate care inclina balanta in favoarea bauturii obtinute din boabele de cafea.
In ultimii ani, cercetatorii au studiat in amanunt efectele cafelei asupra functionarii organismului si au obtinut rezultate care inclina balanta in favoarea bauturii obtinute din boabele de cafea.
Cu doar 2 calorii furnizate intr-o ceasca, cafeaua simpla nu
are doar un aport caloric mic si un efect tonic asupra creierului, ci este si o
sursa excelenta de antioxidanti si substante care stimuleaza puterea de
concentrare.
In cazul persoanelor sanatoase, fara tulburari anxioase si
alte afectiuni cardiovasculare precum hipertensiunea, cafeaua poate fi una
dintre cele mai sanatoase bauturi pentru consumul zilnic. Beneficiile cafelei
au fost evidentiate in numeroase studii de specialitate si certificate de
specialisti
- imbunatatirea randamentului intelectual, prin
ingredientul sau principal, numit cofeina.
Aceasta substanta are un efect
stimulativ din punct de vedere nervos si este cea mai consumata
substanta
psihoactiva din lume. Cofeina blocheaza actiunea neurotransmitaorului inhibitor
Adenosina (care limiteaza activitatea neuronilor) si stimuleaza productia altor
neurotransmitatori benefici starii de spirit, precum dopamina si norepinefrina.
- cresterea activitatii cerebrale. Numeroase
experimente stiintifice au descoperit ca persoanele care consuma regulat cafea
sunt mai binedispuse, au o putere de reactie mai buna, o memorie mai
performanta si functii cognitive care functioneza la parametri optimi.
- participarea la procesul metabolic de ardere a
grasimilor din corp. Majoritatea suplimentelor alimentare care ajuta la
slabit contin cofeina, un puternic stimulent atat pentru sistemul nervos
central, cat si pentru metabolism si procesul de oxidare al acizilor grasi.
- cresterea performantei atletice. Cafeaua ajuta
corpul sa isi foloseasca mai eficient energia, mobilizand acizii grasi si
tesuturile cu grasime. Doua studii dedicate acestei proprietati a cafelei au
descoperit ca bautura creste performanta sportiva cu circa 11-12% in medie.
- reducerea drastica a riscului aparitiei diabetului
zaharat de tip 2. Cafeaua s-a dovedit a fi un factor excelent de preventie
a diabetului zaharat de tip 2, in cadrul mai multor demersuri stiintifice.
Studiile vorbesc de un risc mai mic cu 23%, pana la 67%, de imbolnavire de
diabet zaharat de tip 2, in cazul consumului regulat de cafea naturala. Alte
cercetatori vorbesc de o diminuare cu cate 7% a riscului de dezvoltare a
diabetului, pentru fiecare ceasca de cafea consumata in plus zilnic.
- diminuarea riscului imbolnavirii de Alzheimer sau
Parkinson. Cafeaua are si un efect protector asupra creierului, prevenind
bolile asociate cu inaintarea in varsta. Boala Alzheimer este cea mai frecventa
afectiune neurodegenerativa din lume si o cauza principala a dementei. In
anumite studii prospective, bautorii de cafea au prezentat un risc redus cu 60%
de a se imbolnavi de Alzheimer si dementa. Boala Parkinson este produsa de
moartea neuronilor care genereaza dopamina la nivel cerebral, insa cafeaua
poate reduce riscul de imbolnavire cu 31-60%.
- protectia celulelor hepatice. Cafeaua s-a dovedit
utila, in cadrul mai multor studii de specialitate, in reducerea riscului de
declansare a cirozei cu pana la 80%, raportat la un consum de minimum 4 cesti
de cafea naturala pe zi. Tot cafeaua diminueaza riscul de cancer hepatic cu
pana la 40%.
- prelungirea vietii. In ciuda faptului ca multe
persoane o considera nesanatoasa, cafeaua poate chiar sa creasca longevitatea.
In doua studii epidemiologice importante, consumul regulat de cafea a fost
asociat cu un risc redus de deces dintr-o diversitate de cauze. In cazul
particular al diabeticilor, un studiu a demonstrat ca bautorii de cafea
prezinta un risc cu 30% mai scazut de a deceda in mai putin de 20 de ani de la
declansarea bolii.
- suplimentarea aportului zilnic de nutrienti. O buna
parte din nutrientii care se regasesc in boabele de cafea ajung aproape
integral in cafea, bautura furnizand o cantitate importanta de vitamine si
minerale. Aproximativ 30 de grame de cafea contin, raportat la necesarul
zilnic, 6% acid pantotenic (vitamina B5), 11% vitamina B2, 2% vitamina B3 si
vitamina B1, 3% potasiu si mangan. Cafeaua mai contine si antioxidanti, fiind
sursa cea mai bogata in aceste substante vitale din dieta occidentala.
- cresterea rezistentei fizice si combaterea tensiunii
musculare. O ceasca de cafea bauta inaintea depunerii unui efort fizic
important ajuta la arderea unui numar mai mare de calorii, minimizand
simptomele febrei musculare ce apare post-efort.
- prevenirea afectiunilor cardiace. Bautorii de cafea
sunt mai putin susceptibili decesului survenit de pe urma tulburarilor
cardiace. Un studiu de specialitate a descoperit ca 6 cesti de cafea pe zi
reduc riscul de infarct cu pana la 36%, iar 2-4 cesti de cafea diminueaza
riscul imbolnavirilor cardiace cu pana la 20%.
- stimularea sistemului digestiv. Substantele amare
continute de cafea au un efect astringent asupra organismului, intensificand
activitatea bilei, miscarea organelor digestive (peristaltismul) si procesul de
eliminare a deseurilor din corp. Efectul diuretic al cafelei ajuta la prevenirea
constipatiei.
- reducerea riscului de cancer. Un consum
semnificativ de cafea poate reduce riscul de producere a mai multor tipuri de
cancer, precum cancerul oral, cancerul esofagian, cancerul faringian, cancerul
ovarian, cancerul de san (in cazul femeilor aflate la postmenopauza), cancerul
endometrial sau cancerul de prostata.
In ciuda faptului ca un consum regulat de cafea poate avea
efecte pozitive asupra sanatatii, unul exagerat predispune totodata la
imbolnavire. Persoanele care sufera de tulburari de somn, nu ar trebui sa bea
cafea dupa orele 14.
Un studiu publicat in jurnalul Stroke arata ca activitatea
sexuala intensa si cafeaua predispun declansarii unui anevrism cerebral, in
cazul persoanelor care au mai suferit de aceasta afectiune in trecut. Acest
lucru se intampla din pricina cresterii tensiunii arteriale.
Cafeaua poate provoca dependenta fizica. Intreruperea
consumului acestei bauturi poate produce un colaps energetic puternic in
organism, insa efectele dependentei de cafea sunt lente si insesizabile la
inceput.
0 comentarii :
Trimiteți un comentariu