22 iulie 2009

Mult dorita bază de date

Într-o zi însorită de vară, care nu anunţa nimic deosebit, am primit un plic de la AVAS – Autoritatea de Valorificarea a Activelor Statului. Am fost surprins, ştiindu-mă cu plăţile la zi. Nu am auzit de AVAS decât la televizor unde se spunea că suceşte gâtul societăţilor comerciale cu datorii la stat.
Astfel ni s-a adus la cunoştinţă nouă, asociaţiei, că avem de plătit în termen de 5 zile, fără nici o discuţie, suma de 429.00 lei deoarece nu s-au făcut nişte plăţi către Casa de Sănătate Arad ( nu erau specificate perioada, luna şi anul la care se referă acestea ).
Bineînţeles că am verificat toate actele care făceau dovada plăţilor efectuate începând cu anul 2004 când am preluat asociaţia, ajungând la concluzia că toate sunt achitate la zi fără nici o întârziere. Mi-am închipuit c-o fi vreo greşeală din moment ce hârtiile sunt eliberate de calculator, acestea fiind trimise “inculpaţilor” de către personalul responsabil fără a mai fi verificate. Totuşi m-am dus la sediul CASS Arad, unde un domn, amabil dealtfel, m-a informat că datoria a fost cumulată în perioada 1999 – 2003, cu explicaţia că suma reprezintă penalităţi pentru neplata la timp.
Cu aceste “noutăţi” m-am dus glonţ la fostul administrator al blocului, rugându-l să-mi dea actele de plată către CASS din acea perioadă. Într-adevăr am găsit pe parcursul acestei perioade plăţi efectuate la 2-3 luni, care au generat penalităţile de întârziere, cu toate că plăţile au fost făcute corect şi în totalitate. Mi-am adus aminte, în schimb, că în acea perioadă, în calitate de cenzor i-am sesizat administratorului faptul că plăţile contribuţiilor lunare nu sunt efectuate pentru fiecare lună în parte, dl. administrator explicându-mi că i s-a aprobat verbal de către o angajată a CASS să facă plăţile odată la 2-3 luni deoarece sumele sunt mici, astfel ca administratorul, om mai în vârstă, să nu fie nevoit să facă multe drumuri.
Deoarece aprobarea nu a avut formă scrisă, îmi dau seama că nu am nicio şansă să câştig, legal, dreptul de a nu plăti aceste penalităţi, cu toate că acestea au fost efectuate fără nicio restanţă. Cu toate acestea i-am întrebat pe cei de la CASS Arad de ce nu au sesizat asociaţia direct despre aceste penalităţi în perioada imediat următoare, răspunsul lor fiind că datoriile se înregistrează automat la AVAS, deoarece au contract cu aceasta pentru recuperarea creanţelor, conform legii.
Ceea ce nu înţeleg însă este de ce a durat 9 ani de zile pentru ca AVAS să ne sesizeze; poate asta e politica nescrisă de a strânge bani cât mai mulţi (vezi blocuri cu restanţe de câte 2-3 ani la salubritate pe care nu le-a sesizat nimeni ) că doar dobânzile şi penalităţile se tot adună.
Pentru ca mi s-a părut o nedreptate pe care oricum nu mai puteam să o îndrept am hotărât să nu plătesc aceşti bani cu mâna mea pentru a vedea până unde se poate ajunge. Şi am văzut! La scurt timp, când mi-am ridicat extrasul de cont am văzut că au fost traşi bani direct din contul asociaţiei, ordinul de plată fiind făcut de salariaţii CEC Bank fără a bloca în prealabil contul, cum de fapt cred că ar fi corect,şi fară să ne avertizeze.
Ţin să felicit pe această cale cele două instituţii, CASS Arad şi AVAS, pentru că au recuperat nişte bani de la o umilă asociaţie de proprietari, de multe societăţi comerciale care au datorii uriaşe neîndrăznind să se atingă.
Sunt totuşi fericit şi liniştit pentru că instituţiile statului veghează.
Toate acestea se vor întâmpla în continuare până nu vom avea mult dorita bază de date comună, la nivel naţional unde, cu ajutorul unei parole, să poată fi verificate eventualele datorii pe care le-ar putea avea asociaţiile sau persoanele fizice.
Aşa că toţi cei care doresc să preia administrarea unor blocuri de locuinţe ar trebui să verifice la toate instituţiile la care asociaţia ar putea avea datorii, pentru a evita eventualele probleme ulterioare.
Aşadar, ochii cât ceapa!

0 comentarii :

Trimiteți un comentariu