13 ianuarie 2010

Certificatul energetic - uite-l nu e!

Legea nr. 372/2005 pentru certificarea energetică a apartamentelor din blocurile de
locuinţe în vederea vânzării/închirierii locuinţelor, urma să intre în vigoare de la 1 ianuarie 2010, pentru ca potenţialii cumpărători sau chiriași să fie informaţi cu privire la performanţa energetică a locuinţei.

Pornind de la caracteristicile reale ale sistemului construcţie - instalaţii aferente, Certificatul Energetic încadrează clădirea în clase de performanţă energetică şi de mediu şi acordă totodată locuinţei o notă energetică, ce oferă cumpărătorului informaţii privind consumul real de energie, deci la cât se ridică cheltuielile lunare de întreţinere şi câţi bani va avea de cheltuit pentru a aduce casa la ''parametri optimi''.
Certificatul Energetic va duce la determinarea mai corecta a preţului locuinţei în sensul că, preţul caselor cu o nota energetică mai mare va creşte întrucât sunt mai uşor de întreţinut, în detrimentul celor cu o eficienţă energetică redusă. Astfel la cumpărare clientul va decide dacă va alege o clădire de clasă A, eficientă energetic, sau o clădire de clasa E cu o eficienţă redusă.
Pentru clădirile noi, construite după 1 ianuarie 2007, certificatul se va preda la recepţia lucrărilor, iar pentru clădirile supuse reabilitării termice, documentul se obţine după reabilitare.
Certificatul emis este valabil 10 ani și se elaborează de către auditorii energetici pentru clădiri, persoane fizice atestate. Lista auditorilor energetici poate fi consultată pe site-ul ministerului: www.mdrl.ro.
Pentru clădirile noi, construite după 1 ianuarie 2007, certificatul se va preda la recepţia lucrărilor, iar pentru clădirile supuse reabilitării termice, documentul se obţine după reabilitare.
Ca de obicei, orice intrare a unei legi în vigoare este amânată. Probabil că nu au fost suficienţi cei 5 ani scurşi de la promulgarea ei. Guvernul a amânat cu un an această obligativitate la solicitarea Uniunii Naţionale a Notarilor Publici din România și a Asociaţiei Române a Agenţiilor Imobiliare. Ca la noi...


0 comentarii :

Trimiteți un comentariu